Сатирање српске баштине на Космету

По народном предању пренетом и у епски Косовски циклус у „бијелиј цркви Самодрежи“ пред Косовску битку причестила се војска кнеза Лазара. После шест векова храм у Самодрежи код Вучитрна (који је посвећен Св Јовану) је у жалосном стању јер је оскрнављен и опогањен. Наиме, пошто се 1999 сходно одредбама Кумановског споразума наша војска повукла са територије АП Косова и Метохије, разуларена маса Албанаца је у изливу мржње и нечовештва убила преко 1.000 Срба (укључујући и скандалозну трговину људским органима киднапованих Срба), опљачкала и сатрла на десетине православних цркава, манастира, стотине гробаља и на хиљаде српских домова. На удару вандала нашла се и црква у Самодрежи, која је потпуно опљачкана и девастирана, а потом знатно оштећена минирањем крова.

Ни то није било довољно острашћеним албанским шовинистима који су, у присуству бројних међународних војних снага, полуразрушени храм претворили у шталу за смештај говеда. Тиме смо и у срцу Европе добили слике карактеристичне за Исламску републику која по Ираку и Сирији на крајње нецивилизацијски начин уништава светско културно наслеђе, јер се не уклапа у њихово схватање ислама.

Парадоксално је да су представници многих држава „развијене демократије“ гласали за пријем тзв државе Косово у УНЕСКО, иако су знали да Албанци систематски уништавају српску културну и духовну баштину на Космету.

kosmet-skrnavljenje-srpskih-svetinja kosmet-srpske-svetinje

На сликама види се рупа у крову цркве као последица минирања, кравља балега на улазу у храм, а у позадини „рањеног“ храма краве леже на ливади и чекају да их чобан врати у полуразрушену цркву претворену у шталу.