Чување обичаја од Далмације до Батајнице и Хиландара

Чувари Христовог гроба је јединствен случај у Српској православној цркви који се вековима негује у далматинској варошици Врлика. Бити чувар гроба Христова представљало је велику част за сваког становника Врличке крајине, јер се подразумевало да је то виђенији човек кога красе многе људске врлине. Вођа чувара – харамбаша је на Велики петак окупљао чуваре из Врлике и околних села и организовао почасну стражу око плаштанице у цркви Св Николе у Врлици. У специфичној живописној народној ношњи чувари – стражари са пушкама су се смењивали све док се не заврши Ускршња литургија.

Протеривањем српског живља из Крајине у акцији Олуја обичај Чувара Христовог гроба је пренет у цркву рођења Пресвете Богородице у Батајници а од пре неку годину обновљен је и у Врлици.

Значај овог древног обичаја који се практикује у Јерусалиму препознало је и братство највеће српске светиње  – манастира Хиландара и на сваки Видовдан широм отвара своје двери харамбаши Драгану Павловићу и одабраној групи Чувара Христовог гроба. На слици начињеној за Видовдан лета господњег 2015  је игуман манастира Хиландар отац Методије окружен Чуварима Христовог гроба.