ВИДОВДАН У СИРИГУ

Позиву Удружења ратних добровољаца 1912-1918. њихових потомака и поштовалаца „Видовдан“, Сириг, да се прикаже документарни филм „Засијаше гробови солунаца“, радо се одазвао аутор филмског остварења Милош Мељанац. Он је, са чланом Удружења „Од стећака до крајпуташа“ млађаним Петром Стојсављевићем, стигао нешто раније, па су замолили домаћина Драгољуба Вујовића – председника Удружења „Видовдан“ из Сирига, да им покаже знаменитости и споменичко наслеђе села.

Прво су у центру насеља, у новосаграђеној цркви Св Василија Острошког Чудотворца запалили свеће свим српским родољубим палим за слободу и крст часни, од Косова па до данашњих дана. Након тога, посетили су споменик палим жртвама фашизма и споменик добровољцима из Великог рата – оснивачима села Сириг. Обилазак споменичког наслеђа завршили су на изласку из села, на брдашцу које је обележено са више камених громада – месту где су мађарски фашисти 13 априла 1941. убили 111 недужних мештана. То је био први масовни ратни злочин окупаторских снага на територији Краљевине Југославије. Попут становника Сирига, наредних дана, од истог окупатора страдало је око 3.500 недужних ратних добровољаца из Бачке, а кудикамо већи број је протеран са својих огњишта.

Пре пројекције документарца краће уводно излагање одржали су историчар и књижевник др Милан Мицић, уједно и председник Савеза удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца, као и аутор филма.

У дупке пуној сали Дома културе, филм је наишао на изузетно добра пријем, што је потврдио већи број питања и коментара присутних о обрађеној теми.

Прослава Видовдана је завршена трпезом љубави коју је благословио месни парох Дојчило Стојановић. Многобројни представници удружења имали су прилику за упознавање, размену искустава и „ковање“ нових планова из области културе сећања.