Прва пројекција документарног филма у средњој школи

На млађима свет остаје
Историјско-образовни карактер документарног филма „Засијаше гробови солунаца“, препознало је Одељење за унапређење библиотечке делатности Библиотеке града Београда (јер је исти приказан у Римској дворани библиотеке), па је упутило препоруку већем броју средњих и основних школа на подручју Београда, да могу бесплатно својим ђацима приказати поменуто филмско остварење. Први је реаговао помоћник директора Машинске школе „Радоје Дакић“ – проф Никола Јовановић и замолио аутора филма Милоша Мељанца и председника Удружења „Кајмакчалан“ Станоја Стојковића да, пре пројекције филма, средњошколцима дају уводне напомене о обрађеној теми. Молби проф Јовановића радо су изашли у сусрет Стојковић и Мељанац, па су 13 новембра 2019, говорили о Солунском фронту, Кајмакчалану, родољубљу, херојству српских војника, крајпуташима … Тог дана одржане су две пројекције филма које су наишле на изузетно добар пријем код стотинак ђака, о чему сведоче дирљиви коментари написани у књизи утисака.
Одушевљење са обрађеном темом из културе сећања није крио ни помоћник директора Машинске школе „Радоје Дакић“ – проф Никола Јовановић, те је обећао да ће наредних дана направити распоред да сви ђаци погледају документарац. Приоритет ће имати ученици из оних разреда где „запрети опасност“ да се, из било ког разлога, не одржи час.
После гостовања у Машинској школи у Раковици, Мељанац и Стојковић су следећег дана добили позив из средње школе из општине Палилула да и тамо прикажу документарни филми „Засијаше гробови солунаца“. Засијала су и лица партнера на изради филмског остварења, јер је на досадашњим пројекцијама одржаним у Београду, Шапцу, Новом Саду, Куршумлији, Сиригу и др. просек старости присутних био око 70 година, а зна се да на млађима свет остаје. У непосредној близини школе је црква Св апостола Вартоломеја и Варнаве где смо се помолили Богу и одали почаст невиним жртвама комунистичког режима.