Са банатске равнице

Захваљујући родољубу – ентузијасти мр Милораду Кураици из Суботице (који се неколико деценија бави истраживањем животног пута и стваралаштва Доситеја Обрадовића), председник Удружења „Од стећака до крајпуташа“ – Милош Мељанац је био у прилици да 25 новембра 2022. посети значајна места у Банату.

Прво је четворочлана екипа из Београда -коју је предводио др Војин Калинић- пристигла испред куће Ђуре Јакшића у Српској Црњи, сачекала суботички аутобус и наставила путешествије у румунском делу Баната.

Мало ко од 65 путника у аутобусу је знао име мајке Доситеја Обрадовића, а камоли да је посетио њено гробно место. Из тог разлога, посетом вечној кући Круне Паункић у Српском Св Мартону љубитељи историје значајно су обогатили личну културу сећања на српског великана – Доситеја Обрадовића, тј. меморисали гробно место његове мајке.

Следи посета родној кући Доситеја у Чакову која је претворена у музеј са изузетно богатом поставком.

Након панорамског разгледања Темишвара, једнодневна екскурзија завршена је у Музеју „Банатскога села“ где је отворена изложба “Доситеј и српско Плавно 1769 – 2019”, аутора мр Милорада Кураице (пореклом из Плавна). Изложбу је отворио проф. др Никола Грдинић, а у оквиру културно-уметничког програма наступили су: Миодраг Близанац – Мишо, Милан Вашалић, Софија Гердијан и Средоје Топаловић.

Од учесника програма издвојио бих светски признатог виртуоза на гајдама – Милана Вашалића који је својим наступом са традиционалним музичким инструментом присутнима приближио банатску и далматинску животну деоницу Доситеја Обрадовића.

Лепе утиске из Темишвара и гостопримство домаћина др Андреја Милина покварила је румунска погранична полиција из Жомбоља која је безразложно два сата држала путнике аутобуса на мало фреквентном граничном прелазу. При томе треба имати у виду да је већина учесника екскурзије зашла у треће доба и да многи имају здравствене проблеме, па теже подносе непотребно малтретирање.

Милош Мељанац