Промоција монографије „Пет огњишта далматинских колониста“

Монографија „Пет огњишта далматинских колониста“ аутора Милоша Мељанца представљена је љубитељима историје 21 априла 2023. у Атријуму Дома Војске Србије у Београду.

Прво је, делић атмосфере који је карактерисао северну Далмацију пре једног века, дочарао познати диплар Милан Вашалић. Поред традиционалне здравице, Вашалић је свирањем неколико нумера у дипле подигао енергију присутних у сали.

Затим је своју оцену о књизи изнео Доц. др Веран Станчетић са Факултета политичких наука у Београду. Одао је признање аутору на упорности да сачини и објави монографију, истичући да је појединцу било кудикамо теже одштампати дело оваквог обима у односу на запослене на факултетима и институтима. Доцент Станчетић је посебно нагласио да су у књизи, са историјским призвуком, обрађене друштвено-политичке прилике у којима су живели Далматинци, као и породичне приче обичних људи.

Из излагања др Немање Девића са Института за савремену историју треба издвојити запажање да су ретке овако обимне књиге, да је требало много рада и одрицања да монографија угледа светлост дана, као и да је иста у рангу са докторским дисертацијама. Говорећи о континуитету са претходим књигама „Прилепски контрасти“ и „Милошево насеобина удовица“, др Девић је указао на умешност аутора да комбинује грађу из архива, из бројних књига, као и из разговора са потомцима далматинских колониста.

На крају аутор Милош Мељанац се, у име Удружења „Од стећака до крајпуташа“, захвалио Министарству одбране на уступљеној сали за промоцију књиге, коју је оценио као његово животно дело. Монографија је плод деценијског, истраживачког рада и у исту је уткано преко 200 оригиналних фотографија и архивских докумената. Дугачак је списак лица из Србије и Македоније (као и из других држава) која су, на разне начине, помогла Мељанцу да анализира прикупљене податке, да их систематизује и пренесе на папир. У завршном делу аутор је упознао присутне да у бази података има интевјуе са неколико десетина потомака далматинских колониста који су напустили овај свет, те да планира да припреми и документарни филм под истоветним насловом – „Пет огњишта далматинских колониста“.

У уметничком делу програма водитељка Сташа Копривица је прочитала песму „Далматински колонисти“ ауторке Саве Гајић Ивић, а потом и песму „Далмацијо никад прежаљена“ коју је написала Савина кћерка – Ивана Прлина Никодијевић.